Wednesday, December 31, 2008

BERSIH: KALAU BERANI AYUH JOM SAMAN KAMI!!

Beranikah bekas Pengerusi SPR Tan Sri Rashid menyaman pembangkang yang dituduh memfitnahnya? Tidakkah dengan membawa kes itu ke mahkamah akan mendedahkan banyak 'silap mata' SPR dalam mengendalikan pilihanraya di Malaysia? Ada rakan saya yang mempertaruhkan jarinya untuk dipotong jika Tan Sri Rashid berani menyaman pembangkang. Rakan yang pernah berkhidmat dengan SPR itu penuh yakin bekas bossnya itu tidak mempunyai cukup keberanian untuk berbuat demikian.

Lihat berita yang dipetik dari Malaysiakini mengenai cabaran BERSIH kepada Tan Sri Rashid:


Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) mengalu-alukan tindakan bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengambil tindakan saman terhadap atas pihak yang menfitnahnya secara peribadi sepanjang beliau mengetuai badan tersebut.

"Kita alu-alukan supaya dakwaan tidak berjawab akan didedahkan dalam mahkamah," kata setiausaha sekretariatnya Faisal Mustaffa kepada Malaysiakini.

"Bawa ke mahkamah, kita berpeluang untuk dapat jawapan (daripada dakwaan) yang tidak dijawab."

Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman hari ini dilaporkan sedang menimbangkan untuk mengambil tindakan tersebut dan sedang mengumpulkan dokumen berkaitan untuk diteliti oleh peguamnya sebelum mengambil sebarang tindakan perundangan termasuk kepada anggota parlimen pembangkang.

Faisal menjelaskan pihaknya bagaimanapun tidak jelas isu atau alasan yang hendak dikemukakan untuk tindakan saman itu.

Tambahnya, semua kenyataan media yang dikeluarkan Bersih untuk menuntut pilihanraya bersih dan adil berasaskan penyelidikan dan mendapat persetujuan daripada ahli-ahli jawatankuasa induk gabungan lebih 70 NGO, termasuk parti-parti pembangkang.

Jelasnya lagi, dakwaan-dakwaan Bersih terhadap suruhanjaya itu dan bekas pengerusinya berdasarkan fakta dan bukannya tuduhan melulu.

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.