Thursday, January 29, 2009

Dulu Depa Kata Demonstrasi Bukan Budaya Kita, Kini Depa Pula....


Semasa BERSIH membuat demonstrasi di tengah pusat bandar Kuala Lumpur dahulu pelbagai kenyataan dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin UMNO sama ada di peringkat pusat, negeri hingga di peringkat Bahagian. Semuanya mengutuk demonstrasi dengan ungkapan sama yang diulang-ulang: "Demonstrasi bukan budaya kita!". Sampai anak kecil yang belum tadika itu pun hafal ayat 'demonstrasi bukan budaya kita'. Hebat, mesej sampai ke khalayak, semua sudah bijak jadi kakak tua ketika itu.


Tapi malam ini di Menara Dato Onn, mStar melaporkan, ketika Majlis Tertinggi (MT) UMNO sedang bermesyuarat tiba-tiba sekumpulan anggota Pemuda dan Putera UMNO mengadakan demonstrasi membantah tindakan Lembaga Disiplin UMNO yang mencadangkan pembubaran sayap parti itu dan juga Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang menyoal siasat 39 orang berhubung politik wang di Pahang baru-baru ini.

Jurucakap kumpulan berkenaan, Zuraidi Abdul Rahim iaitu perwakilan dari Baling berkata, tindakan SPRM itu telah mencemarkan imej UMNO.

Kumpulan itu berhimpun di pekarangan Menara Dato Onn di sini dengan membawa sepanduk tertera mesej "Lembaga disiplin UMNO sudah nyanyuk", "Jangan ambil hak ahli UMNO" dan "Kami menolak, SPRM boleh blah".

Wauuu...hebat juga budak-budak UMNO tu yer? Siapa yang ajar budak-budak tu berdemonstrasi? Datuk mereka, nenek mereka, bapa mereka, ibu mereka kata 'demonstrasi bukan budaya kita', habis budaya siapa pula anak cucu UMNO berdemonstrasi ni? Tak kan budaya PR pula? Tak kan budaya Mat Rempit pula? Bila pula PR dan Mat Rempit sempat mengajar budak-budak UMNO tu berdemonstrasi? Pelik, sungguh pelik!!

Atau mereka belajar semasa perhimpunan-perhimpunan anti-kerajaan PR di Pulau Pinang, Perak dan Selangor dahulu? Siapa penganjur demonstrasi-demonstrasi itu yer? Apa, UMNO, UMNO penganjur demonstrasi di Pulau Pinang, Perak dan Selangor itu? Patutlah! Jadi demonstrasi itu bukan budaya kita tapi budaya UMNOlah yer? Jadi ia kesinambungan dari demonstrasi yang dianjurkan UMNO sejak zaman Malayan Union itulah yer?

Yang lebih hebat tentang budak-budak UMNO ni ialah mereka berani memperlekeh veteran UMNO Tengku Ahmad Rithaudeen dalam demonstasi itu sebagai 'nyanyuk' dan SPRM sebagai 'boleh blah'. Hebatnya mereka, siapa yang ajar gamaknya yer? Tak kan ibu bapa pula yang ajar bahasa tak sopan tu kan, kerana bukankah dulu Rais Yatim menteri UMNO tu pernah buat slogan 'budi bahasa budaya kita'? Tak kan pula Tadika KEMAS yang ajar bahasa tak sopan tu kan? Pelik yer, sapa yang ajar?

Lawaknya UMNO!!

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.