Monday, January 26, 2009

Laporan Bedah Siasat Kedua Kematian A. Kugan: Pakar Perubatan Pun Pandai Main Silap Mata?


mStar melaporkan keluarga mendiang A.Kugan yang meninggal dunia ketika ditahan di lokap Balai Polis di Subang Jaya Selasa lalu, "
gembira" dengan laporan bedah siasat kedua yang dijalankan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) yang dimaklumkan kepada waris si-mati kelmarin. Walaubagaimanapun tidak dijelaskan mengapa mereka gembira dengan laporan bedah siasat kedua, sedangkan dalam laporan bedah siasat pertama dahulu kelihatan mereka sangat marah dan meradang.

"Setakat ini, saya hanya mengatakan yang kami gembira dengan hasil bedah siasat awal ini," kata Ahli Parlimen Kapar, S.Manikavasagam. Tegasnya, beliau tidak boleh memberikan komen selanjutnya sehingga menunggu tindakan susulan yang akan diumumkan Rabu ini.

Nampaknya ada dua hasil bedah siasat yang dilakukan oleh Pakar Perubatan. Hasil bedah siasat pertama menyatakan kesan-kesan siksaan ditubuh A.Kugan adalah disebabkan paru-paru berair. Hasil bedah siasat kedua pula belum diumumkan tetapi melihat wajah ria waris si-mati pasti kematian tragis itu bukan disebabkan oleh paru-paru berair.

Selama ini kita hanya melihat kisah laporan perubatan yang dipalsukan di dalam cerita filem barat, Cina, Indonesia atau Hindustan. Tidak sangka pula di negara "Malaysia Boleh" ini juga ia boleh belaku, semuanya bisa diatur. Jika terbukti laporan bedah siasat pertama dan kedua mempunyai butiran berbeda bagai langit dengan bumi siapa yang patut dipersalahkan - Pegawai Perubatan, Polis atau siapa? Dan jika ada pihak yang bersalah, apakah tindakan terhadap mereka?

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.