Friday, January 23, 2009

Siapa Bohong - Gani Patail Atau Musa Hassan?


Hari ini ada dua kenyataan yang berbeda mengenai kematian suspek curi kereta A. Kugan ketika dalam tahanan polis yang dipetik oleh BERNAMA.


Di Kuala Lumpur, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail menyatakan kematian itu sebagai kes bunuh. Perkara itu dinyatakan oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri T. Murugiah dalam sidang media di pejabatnya di sini, hari ini. Beliau berkata, Abdul Gani menghubunginya pagi ini bagi memberitahu tentang perkara itu, untuk dimaklumkan kepada anggota keluarga mangsa serta orang awam.

Sebelum itu keluarganya yang tidak berpuas hati dengan kematian Kugan mendakwa dia didera polis kerana ada banyak kesan kecederaan pada tubuhnya walaupun laporan bedah siasat menunjukkan kematiannya adalah akibat paru-paru berair.

Sementara itu, di Kuching, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan hari ini berkata beliau akan mengarahkan pegawainya untuk menyiasat kes tersebut secara terperinci sebelum sebarang tindakan dan keputusan dilakukan.

"Kita akan siasat, kerana saya difahamkan dia (Kugan) meninggal dunia akibat masalah paru-paru berair," katanya kepada pemberita.

Gani Patail kata Kugan dibunuh. Musa berdasarkan laporan polis kata Kugan sakit paru-paru berair. Mana satu yang betul? Jika hanya salah satu yang betul bermakna satu lagi telah berbohong. Jadi siapa berbohong - Gani atau Musa? Tidak mungkin kedua-duanya berbohong walaupun sebelum ini banyak keyataan-kenyataan mereka menampakkan kedua-duanya pernah berbohong .

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.