Saturday, January 31, 2009

Syabas UMNO Jika Berani Buat Ini


Kononnya UMNO yang terlalu ingin untuk berubah tetapi tidak pasti apa yang hendak diubahnya telah membincangkan 2 syor dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno malam tadi:

- membincangkan kemungkinan lebih tiga juta ahli UMNO mengundi secara langsung untuk memilih barisan kepimpinan parti termasuk peringkat pusat kelak.

- menghapuskan sistem kuota yang diperkenalkan hampir dua dekad lalu.

Ia merupakan antara pelbagai syor dan saranan yang disentuh oleh MT malam kelmarin, hasil sesi retreat tahun lalu - susulan prestasi buruk Umno dan BN pada pilihan raya umum ke-12 Mac lalu.

Kepada UMNO, syabas jika anda berani berubah. Jika UMNO berubah, ia akan menjadi satu cabaran kepada PR untuk menarik lebih ramai penyokong khususnya dari kalangan Melayu. Ini kerana rakyat nampak perkembangan mutakhir menunjukkan komponen PR berani berubah demi memperjuangkan suara rakyat, tetapi di ketika yang sama UMNO kelihatan masih di takuk lama. Jika UMNO berani berubah, rakyat khususnya orang Melayu akan mempunyai lebih banyak pilihan dalam menentukan parti yang akan mereka dokongi, kerana ramai yang nampak kini hanya ada 2 pilihan untuk orang Melayu: PKR atau PAS dan kedua-duanya komponen PR. Jika UMNO berubah, PKR dan PAS juga perlu bekerja lebih kuat untuk memperjuangkan harapan dan aspirasi rakyat. Dan orang Melayu pasti akan lebih tertarik jika UMNO juga berani berubah untuk 'menghukum mati' kronisme, politik wang, rasuah (termasuk rasuah pilihanrya) yang selama ini telah sebati dengan jenama parti itu dan lebih tegas dalam perjuangan Islam termasuk hukum hudud.

Malangnya selepas puas berbincang malam tadi selama 3 jam, MT tidak mengambil sebarang keputusan muktamad mengenai kedua-dua cadangan di atas, sebaliknya perkara tersebut hanya akan diteliti secara mendalam selepas perhimpunan agung dan pemilihan Mac ini.

Nampaknya begitulah, keputusan untuk berubah ditangguhkan sementara oleh MT. Jadi itulah wajah UMNO yang setakat ini rakyat nampak: cakap berdegar-degar macam nak rak, tapi kemudian tak berani buat apa-apa keputusan!

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.