Monday, January 26, 2009

Syed Hamid: UMNO Mesti Berubah....Berubah Macam ADUN Bota?


BERNAMA melaporkan kenyataan Menteri Dalam Negeri yang berkata Umno mesti berubah sebelum rakyat mengeluarkan 'hukuman mati' terhadapnya. Beliau seterusnya menyatakan masanya sudah tiba untuk Umno berubah kerana imejnya kini terjejas teruk ekoran terdapat kes di mana ahlinya ditahan berhubung dakwaan rasuah.

UMNO mesti berubah? UMNO mesti berubah? Semua pemimpin UMNO sekarang bercakap mengenai perubahan, tapi apa yang mereka nak ubah? Dalam mereka sibuk-sibuk bercakap mengenai perubahan, ADUN Bota dari Umno benar-benar berubah dengan berhijrah ke PKR!

Syed Hamid sendiri tahukah apa yang hendak diubahnya? Mengubah Akta Keselamatan Dalam Negeri dengan membebaskan semua yang berada dalam kem tahanan Kemunting yang mirip kem Guatanamao yang bakal ditutup tidak lama lagi itu? Atau mengubah akta tersebut dengan membicarakan mereka di mahkamah terbuka mengikut prosedur perundangan biasa? Atau mengubah dengan membenarkan rakyat berhimpun secara aman menyuarakan hak demokrasi mereka?

Jika Syed Hamid gagal mengubah apa yang Kementeriannya sendiri boleh lakukan selama ini, janganlah bercakap mengenai perubahan. Anda hanya boleh bercakap tentang perubahan jika anda sendiri yakin boleh melakukan sesuatu yang dalam bidang kuasa anda sendiri. Jika tidak boleh melakukan perubahan dalam Kementerian anda sendiri, eloklah saja berubah seperti ADUN Bota yang berhijrah ke PKR itu. Jika itu pun tak mahu buat, elok jangan cakap fasal perubahan, diam-diam ajelah, timang cucu di rumah lagi baik!!

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.