Monday, January 26, 2009

Teori Domino Politik Perak: Ada Lagi ADUN Yang Nak Hijrah?


Kini kabar angin sedang bertiup kencang di Perak bahawa beberapa orang lagi ADUN UMNO akan menyeberang sempadan untuk menganggotai Pakatan Rakyat dalam tempoh terdekat. Walau bagaimanapun Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali dengan pantas menafikan kabar angin itu. Beliau menyatakan ia cuma sekadar kabar angin yang diwar-warkan sahaja.


Sesuatu yang istimewa tentang politik ialah tiada istilah 'mustahil'. Politik kata orang politik ialah seni kemustahilan (Politics is the art of the impossible). Banyak perkara mustahil yang berlaku dalam dunia politik. Hingga Obama pun setahun yang lalu masih dianggap oleh pengulas politik sebagai mustahil untuk menjadi Presiden Amerika. Jadi jangan hairan jika lepas ini di tengah-tengah pelbagai kritikan UMNO terhadap PR, lebih ramai anggota parti itu yang akan menyertai PR. Jika ini berlaku, bermakna teori domino dalam politik sedang berlaku - apabila sekali jatuh, akan terus jatuh lagi, jatuh, jatuh dan jatuh lagi satu persatu....

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.