Thursday, February 26, 2009

Akhirnya Hishamudin Hussein Mahu Jadi Lelaki ~ Ruj Malaysiakini

Selama ini lenggok suara Ketua Pemuda UMNO yang juga Menteri Pelajaran Datuk Seri Hishammudin Hussein memang kelihatan agak lembut. Walaupun cuba bercakap dengan gaya garang di hadapan khalayak, tetapi dia tidak dapat menyembunyikan suaranya yang seiras dengan Jaafar Onn dan Chef Wan itu. Walaupun mencium keris tetapi gaya romantis ciumannya lebih lembut dari Datuk Azalina yang nampak perkasa seperti tomboy. Sebab itulah semasa Azalina memimpin Puteri dulu ada orang berkata imej jantan yang ada padanya sesuai untuk memimpin Pemuda UMNO, manakala Hishamuddin pula sepatutnya memimpin Puteri.

Apabila Ketua Pemuda PAS Salahudin Ayub mencabar Ketua Pemuda UMNO itu untuk berdebat mengenai isu pelaksanaan dasar pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), ramai menjangka Hishamudin tidak akan berani menyahut cabaran itu. Tanggapan bahawa Hishamuddin tidak berani ini dibuat kerana percaya hanya mereka yang jantan sahaja sanggup berdebat dengan seorang jantan. Tetapi kerana Hishamuddin tidak begitu nampak seperti jantan, dia dianggap tidak akan berani menyahut cabaran itu.

Anggapan Hishamudin tidak berani itu mungkin juga dipengaruhi oleh kenangan silam di era reformasi dulu. Ketika laungan reformasi menghangatkan iklim politik Malaysia, Ketua Pemuda PAS ketika itu, Mahfuz Omar telah mencabar Hishamudin berdebat mengenai isu semasa negara. Dan akhirnya majlis debat itu berjaya diadakan di Universiti Kebangsaan Malaysia pada pertengahan tahun 1999. Mahfuz hadir dalam majlis itu,malangnya Hishamudin gagal hadir. Ketidak hadirannya dalam majlis yang dianggap penting itu mengundang persepsi bahawa dia tidak berani, pengecut dan sebagainya.
Mahfuz yang masih tidak berpuashati terus mencabar Hishamudin untuk berdebat dalam forum lain yang dipilih sendiri Hishamudin. Hishamudin menyambut cabaran itu dan mencadangkan mereka berdebat di CNBC, sebuah stesen TV milik Amerika. Mahfuz menganggap ajakan Hishamudin untuk berdebat dalam TV milik asing itu sebagai idea mengarut Hishamudin untuk mengelak dari berhadapan dengannya. Mengapa memilih stesen TV asing yang rakyat Malaysia tidak berpeluang menontonnya? Beliau sebaliknya mencadangkan debat itu diadakan di mana-mana stesen TV tempatan, bukannya TV Amerika. Akhirnya cabaran Mahfuz gagal disambut Hishamudin. Idea debat dua sayap Pemuda itu diam begitu sahaja.

Keengganan Hishamudin berdepan dengan Mahfuz ketika itu memburukkan imej Hishamudin. Hishamudin dianggap ramai orang sebagai penakut. Saya teringat dengan beberapa karikatur mengenai Hishamudin yang tersiar di dalam beberapa akhbar pembangkang yang menggambarkan Hishamudin dengan wajah separuh lelaki dan separuh wanita dan beberapa imej maknyah termasuk jeritan "auuuuu" di bibirnya dan tidak berbulu kaki. Begitu teruk penghinan kepada Ketua Pemuda yang berwajah lembut ini ketika itu.

Tapi hari ini Hishamudin cuba membuktikan dia bukan pengecut lagi, dia bukan lelaki lembut sebagaimana anggapan ramai. Kini dia bersedia menghunus keris untuk bertarung dengan Salahudin Ayub. Hishamudin mengumumkan dia sedia berdebat dengan Salahudin bagi membincangkan isu PPSMI. "Kalau dari penggubalan dasar, kita boleh berdebat, tidak ada masalah," kata Hishamudin selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Mengenai Pemuda dan Keganasan di ibu negara pagi ini.

Tahniah Hishamudin. Anda telah membuktikan kejantanan anda apabila berani menyahut cabaran Pemuda PAS. Cuma selepas ini janganlah timbul pula cerita-cerita lain bagi menggagalkan debat itu. Jika gagal debat ini, khuatir ada yang akan berkata ia sengaja dilakukan bagi menggagalkan pertemuan dua tokoh yang bakal mengakhiri kepimpinan dalam sayap pemuda kedua-dua parti itu. Dan jika itu yang berlaku sekali lagi Hishamudin akan dikatakan lelaki lembut yang pengecut!

Oleh: pendikar gunung kriang

3 comments:

kasutlama said...

BLOG NI SEBENARNYA SYOK SENDIRI JER...
SENDIRI POST DAN SENDIRI KOMEN KAH KAH AKH...
HANTAM SAJALAH LABU HEHEHE..

pendikar gunung kriang said...

Terima kasih kasutlama kerana sentiasa setia menemani blog ini memberi komen. Kesetiaan anda sangat saya sanjung & hargai.
Semoga Allah membalas kebaikan anda itu dengan menambah keberkatan hidup anda & keluarga, amin.

semutapi said...

Siapa akan ganti Hisham, cuba teka?

a) Menantu Pak Lah
b) Anak Mahathir
c) Kepala rasuah @ anak toyol

Siapa menang pergi Mekah dapat tinggal di apartmen Khir Toyol tanpa bayaran!

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.