Wednesday, February 25, 2009

Alahai Mat Taib...Kalau Dah Lupa Tu, Pergilah Periksa Kesihatan Mental Di Unit Psikitrik!


Ketua Penerangan UMNO, Muhammad Muhd. Taib menyatakan apa yang berlaku di Perak kini adalah agenda Pakatan Rakyat (PR) bagi memastikan situasi politik Perak terus huru-hara dan memaksa Sultan Perak tunduk kepada tekanan Penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau seterusnya menyatakan tindakan PR di Perak adalah untuk menganggu pentadbiran Kerajaan Negeri pimpinan Menteri Besar, Zambry Abd. Kadir dan membuktikan PR sedang merancang penderhakaan bersiri terhadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Saya tidak dapat menahan ketawa mendengar lawak tidak berakal Mat Taib itu. Soalnya siapa yang mula menghuru harakan dan mengganggu keharmonian politik Perak? Siapa yang telah merancang sejak tahun lepas untuk menjatuhkan kerajaan PR di Perak (ingat kenyataan Tajol Rosli bahawa kerajaan PR Perak akan digulingkan BN sebelum 31 Ogos 2008). Siapa yang mencolek ADUN Behrang dan Changkat Jering bagi memulakan episod rampasan kuasa di Perak?

Dan mengenai penderhakaan bersiri, siapa Ghazali Jawi yang melakukan penderhakaan sejak tahun 1974, siapa Dr Mahathir Mohammad dan kabinet yang meluluskan pindaan perlembagaan yang menghakis kuasa Raja-Raja pada 1983 dan 1993, siapa Mat Taib yang melarikan puteri Sultan Selangor pada 1986 dan siapa Shahidan Kassim dan Idris Jusoh yang melakukan penderhakaan pada 2008. Jika Mat Taib sudah lupa, biarlah kita beritahu Mat Taib: semua penderhaka bersiri itu (termasuk orang yang bernama Muhammad Muhd Taib) adalah pemimpin UMNO.

Tapi jika Mat Taib sudah lupa mengenai penderhakaan bersiri itu (termasuk yang membabitkan orang yang bernama Muhammad Muhd Taib), eloklah beliau pergi ke unit psikitrik mana-mana hospital terdekat bagi memeriksa tahap kewarasan mentalnya. Maklumlah zaman ini ramai manusia yang hilang ingatan dek tekanan hidup yang semakin dahsyat, termasuk orang politik.Jika Mat Taib salah seorang darinya, pihak hospital mempunyai pakar yang mencukupi bagi merawat tahap kesihatan mental beliau. Sekurang-kurangnya selepas mendapat rawatan beliau dapat mengingati nama sendiri, dapat mengingati apa yang pernah dilakukannya terhadap puteri Sultan dan apa yang pernah dilakukannya di Lapangan Terbang Brisbane kira-kira dua dekad yang lalu itu.

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.