Saturday, February 28, 2009

Bukan UMNO Celaka, Tapi UMNO.....

Isu perkataan celaka sedang memanaskan iklim politik Malaysia. Dulu ada lebih 100 laporan polis mengenai isu penderhakaan Karpal terhadap Raja. Kini laporan polis mengenai celaka Pemuda UMNO yang diungkapkan Karpal pula. Dari satu segi saya setuju Karpal tidak patut tuduh Pemuda UMNO celaka kerana kononnya menghantar peluru kepadanya. Saya bukan tidak setuju dengan perkataan itu, tapi saya tidak setuju dengan pertuduhan itu. Sebagai peguam Karpal sepatutnya lebih memahami undang-undang. Dia tidak patut menuduh Pemuda UMNO meghantar peluru kepadanya tanpa bukti kukuh. Siapa saja boleh menghantar peluru kepadanya sama ada ahli UMNO biasa, Wanita UMNO, Puteri UMNO atau Putera UMNO, penyokong UMNO, pencacai UMNO atau bukan ahli UMNO. Jadi mengapa yang dituduhnya Pemuda UMNO?

Itu yang pertama. Yang kedua ialah jika terbukti Pemuda UMNO yang melakukannya, layakkah oskar celaka itu dikalungkan ke leher mereka? Dalam Bahasa Melayu celaka adalah merupakan salah satu sumpah seranah terhadap peribadi buruk seseorang. Sumpah seranah ini lahir dalam pelbagai perkataan - babi, syaitan, binatang, celaka, barua dan lain-lain termasuk menyebut benda sulit yang terselit dalam kain lelaki dan wanita. Semasa Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri dahulu, beliau sering memaki hamun PAS dengan perkataan yang begitu popular di Utara - haprak.

Selepas perkataan haprak itu diperkenalkan Mahathir dalam salah satu Perhimpunan Agung UMNO, maka perkataan itu terus menjadi popular sebagai senjata UMNO menghina parti-parti lain, khususnya PAS. Memandangkan ia digunakan berleluasa oleh UMNO, kita boleh andaikan perkataan ini boleh diterima oleh UMNO. Tahun lepas pula negara ini, khususnya Terengganu kecoh dengan perkataan binatang, yang diperkenalkan oleh UMNO Terengganu untuk menghina Sultan yang enggan menerima Idris Jusoh sebagai Menteri Besar. Jadi memandangkan perkataan binatang pernah disebut oleh UMNO Terengganu, kita boleh andaikan kerabatnya di negeri-negeri lain boleh menerima perkataan itu.

Oleh ini jika selepas ini ada pihak yang tidak berpuashati dengan UMNO, sila pilih perkataan yang lebih sesuai, sila pilih perkataan yang mereka boleh terima. Jangan panggil UMNO celaka, panggillah perkataan yang boleh mereka terima, perkataan yang pernah mereka gunakan kepada pihak lain. Lain kali jangan kata UMNO celaka, UMNO tidak boleh terima perkataan itu. Mereka boleh katakan UMNO haprak, mereka boleh katakan UMNO binatang atau katakan apa-apa perkataan penghinaan lain yang selalu UMNO gunakan. Perkataan itu tidak akan mengundang kemarahan UMNO kerana mereka sudah biasa menggunakannya kepada pihak lain.


Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.