Friday, February 27, 2009

Maafkan Saya Kerana Menyangka Hishammuddin Itu Lelaki Tulen ~ Ruj Malaysiakini


Kelmarin saya mengucapkan tahniah dalam blog saya ini kepada Ketua Pemuda UMNO yang juga Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein kerana kesediaannya untuk berdebat dengan Pemuda PAS mengenai isu PPSMI. Seterusnya saya berkata bahawa Hishammuddin yang selama ini dianggap penakut dan seringkali dilabel sebagai lelaki lembut sebenarnya bukan begitu. Saya menjangka beliau telah keluar dari kepompong lelaki lembut dan penakut yang dilabelkan kepadanya sebelum ini hanya berdasarkan kenyataannya dalam Malaysiakini pagi kelmarin, "kalau dari segi penggubalan dasar kita boleh berdebat, tiada masalah"


Tetapi malam tadi saya terbaca dalam Malaysiakini yang melaporkan beliau menolak cabaran Dewan Pemuda PAS untuk berdebat berhubung dasar PPSMI. Rupanya kenyataannya yang saya baca dalam Malaysiakini sebelah pagi itu ada lagi sambungannya pada sebelah petang. Apa yang sebenarnya beliau katakan ialah:

"Kalau kita di peringkat pengubalan dasar, (maka) bolehlah kita debat, tak ada masalah. Tetapi kita sedang dalam peringkat hendak mengubahsuai dasar sedia ada dan memikirkan kaedah yang baru. Jadi, di peringkat yang kita berada hari ini, (maka) nak debat apa lagi. Lebih baik mereka (Pemuda PAS) berikan cadangan dan pandangan".

Saya tidak fikir di peringkat sekarang tidak boleh diadakan debat. Memang benar PPSMI telah dilaksanakan selama 7 tahun. Memang benar anak-anak kita yang sejak tahun pertama sekolah rendah mendapat didikan matematik dan sains dalam bahasa Inggeris akan terkeliru apabila ia kembali diajar dalam Bahasa Melayu. Memang benar anak-anak kita yang telah hafal semua formula, istilah dan simbol-simbol matematik dan sains dalam bahasa Inggeris itu mengadu: kalau dikembalikan semula dua mata pelajaran ini ke dalam Bahasa Melayu maka dia terpaksa belajar apa yang tidak pernah dipelajarinya dulu. Itu memang benar, kerana itulah juga yang dirasai oleh anak-anak kita ketika peralihan pembelajaran dua subjek ini dari Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris 7 tahun dahulu.

Soalnya kini PPSMI itu bukan mengenai masa depan anak-anak kita sahaja. Ia mengenai masa depan generasi akan datang, ia mengenai masa depan negara, ia mengenai jatidiri bangsa Malaysia. Apakah kerana kita telah rugi 7 tahun, maka kita mahu menyatakan biar kita rugi selama 70 tahun lagi, 100 tahun lagi? Bagi saya, tidak! Biar kita rugi 7 tahun, jangan rugi 70 tahun, jangan kita rugi 100 tahun!

Oleh itu biarpun PPSMI telah dilaksanakan selama 7 tahun, tidak rugi mengadakan debat ini bagi mencari penyelesaian dan merungkai isu yang telah membelenggu kita sekian lama itu. Masih ingat lagi debat kenaikan harga minyak antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Shabery Chik dulu, bukankah ia juga diadakan selepas harga minyak dinaikkan? Tapi debat diteruskan juga dan kita semua telah menyaksikan hujah siapa yang lebih meyakinkan. Dan sekarang harga minyak telah diturunkan, walaupun dulu ada yang berkata jika minyak turun negara akan muflis.

Kini apabila Hishammuddin berkata debat tidak perlu diadakan ia hanya akan menambahkan keyakinan kita bahawa Hishammuddin takut berhadapan dengan fakta sebenar mengenai PPSMI. Atau mungkin juga Hishammuddin tiada keyakinan diri untuk mmpertahankan dasar PPSMI yang diyakininya kerana dia memang seorang yang pengecut?

Pada tahun 1999 dahulu Hishammuddin gagal hadir dalam perdebatan dengan Mahfuz mengenai isu semasa negara. Ketika itu ramai yang menuduhnya penakut dan makhluk separuh lelaki separuh wanita. Kelmarin ketika menulis dalam blog ini saya mengucapkan tahniah kepada beliau kerana saya menjangka selepas 10 tahun imej buruk sebagai lelaki penakut itu telah berjaya dikikisnya. Namun maafkan saya kerana tersalah tanggap. Maafkan saya kerana menganggap Hishammuddin itu lelaki tulen, maafkan saya!!

Jika Hishammuddin hendak bersilat selepas ini, kita tahu debat bukanlah medan untuknya. Debat hanyalah untuk orang jantan. Orang yang tak jantan cuma layak bersilat dengan OKU seperti yang Pemuda UMNO lakukan di Parlimen kelmarin!!!

Oleh: pendikar gunung kriang

1 comment:

pembunuhiblis said...

Ada ke lelaki tulen di kalangan tokoh-tokoh politik kita? Yg aku nampak, kebanyakan pemimpin politik M'sia sama ada BN atau PR adalah oportunis dan golongan oportunis ini adalah pengecut. Yg paling pengecut di kalangan mereka yg pengecut ialah lelaki yg takutkan bini, seperti bakal PM kita tu.

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.