Friday, February 20, 2009

Mahdzir Khalid Sudah Mengaku, SPRM Tunggu Apa Lagi? ~ Ruj : Malaysiakini

Hari ini saya tertarik dengan berita dalam Malaysiakini yang berhubung kait satu sama lain. Semuanya mengenai kesungguhan SPRM untuk menyiasat kes penyalahgunaan kuasa dan rasuah:

i) Berita I: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan didakwa berhubung tuduhan beliau telah menyalahguna kuasanya dalam pembelian lembu korban dan penyelenggaran kereta peribadinya. Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Ahmad Said Hamdan berkata, terdapat bukti-bukti kukuh berhubung dakwaan tersebut. Menurutnya, kertas siasatan sudah siap dan akan dikemukakan kepada Pejabat Peguam Negara tidak lama lagi.


ii) Berita II: SPRM akan menyiasat dakwaan salah guna kuasa Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar kerana menggantung Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota Exconya daripada menghadiri sidang DUN negeri itu. Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Ahmad Said Hamdan berkata dakwaan kes salah guna kuasa terhadap Sivakumar itu akan disiasat mengikut Seksyen 23 Akta Pencegahan Rasuah 2009


iii) Berita III: Mantan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid tidak menafikan bertemu wakil rakyat PKR Kulim, Lim Soo Nee tetapi "tidak ingat pertemuan itu di mana." Pengerusi BN Kedah itu berkata, beliau juga bertemu dengan wakil-wakil rakyat PAS dan PKR "untuk minum kopi dan bersembang-sembang."

Kenyataan Mahdzir itu bagi menjawab tuduhan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam perbahasannya di Dewan Rakyat kelmarin yang mendakwa Mahadzir dirakam mengadakan pertemuan dengan Lim oleh SPRM. Pertemuan hujung tahun lepas di sebuah hotel di Seberang Jaya, Pulau Pinang didakwa sebahagian usaha memujuk dan menyogok wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) di Kedah agar melompat kepada BN dan menumbang kerajaan negeri tersebut.

Saya tertarik memuatkan ketiga-tiga berita ini kerana ternampak betapa SPRM kini begitu 'bersungguh-sungguh' untuk membasmi rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Kes-kes yang baru sahaja dilapor seperti kes Khalid dan Sivakumar, SPRM nampaknya begitu cepat bertindak bagi menyelesaikannya.

Cuma kadang-kadang saya masih tertanya-tanya bagaimana dengan kes-kes yang dilaporkan kepada SPRM (dulu BPR) dan sudah lama tertunggak itu? Misalnya kes rasuah Muhammad Muhd Taib, kes rasuah Khir Toyo, kes penyalahgunaan kuasa Najib dan Pak Lah dan banyak lagi kes-kes berkaitan orang-orang penting dalam UMNO dan BN, bagaimana perkembangannya? Adakah kes itu tidak dianggap penting lagi, sebab sebahagiannya sudah lama dan rakyat pun sudah hampir lupa?

Jika kes-kes itu sudah lama, SPRM bolehlah ambil kes baru pula. Antaranya kes Mahdzir Khalid yang mengaku telah bertemu dengan beberapa pemimpin PR dan disyaki cuba menyogok mereka untuk melompat parti. Lagi pun, rakaman perbualan di antara mantan MB itu dengan pemimpin PR yang cuba disogoknya sudah ada, jadi mudahlah untuk SPRM bekerja.

Harap SPRM yang nampak akhir-akhir ini begitu proaktif dalam kes-kes yang membabitkan pemimpin-pemimpin PR akan bertindak dengan langkah yang sama bila ia membabitkan pemimpin-pemimpin BN. Selama ini rakyat nampak SPRM (dulu BPR) begitu lembab bila yang terlibat ialah pemimpin BN, tetapi cepat bertindak jika ia membabitkan pemimpin PR. Kini saatnya telah tiba untuk SPRM bagi membuktikan persepsi rakyat itu tidak benar.

Apa lagi SPRM, Mahdzir sudah mengaku, bertindaklah segera!

Oleh: pendikar gunung kriang

2 comments:

semutapi said...

Pendikar,

Kan kamu dah kata dulu ada tangan ajaib di keliling agensi kerajaan kita. Kamu yakin ke tak ada tangan ajaib di belakang SPRM nie? Aku tak yakin langsung SPRM ini adil. Nama saja suruhnjaya tapi kerja macam jabatan kerajaan yg lain juga. Ikin bilis BN dan ikan paus PR dia berani pancinglah, tapi ikan paus BN mana dia berani?
Nak jaga periuk nasilah, katakan....

辣妹護理師俱樂部影片 said...

個人貸款
原車融資
汽車增貸問題
貸款
汽車貸款1天核貸完成‎
汽機車借款
貸款免費諮詢
銀行原車融資貸款
汽機車貸款

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.