Saturday, February 21, 2009

SPRM Ada Bukti Rakaman Percakapan Lembu Dalam Kes MB Selangor?


Mengikuti berita TV3 jam 8.00 malam tadi tiba-tiba saya tersentak melihat wajah Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Ahmad Said Hamdan yang nampak sangat tidak senang hati dengan kritik Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat kelmarin terhadap suruhanjaya tersebut. Beliau kelihatan tidak senang dengan kenyataan Anwar bahawa pegawai penyiasat SPRM yang menyiasat kes percubaan menyogok melibatkan mantan MB Kedah, Mahdzir Khalid telah ditukar ke tempat lain bagi menutup isu tesebut. Beliau kemudian dengan nada marah dengan pantas menafikan pegawai berkenaan telah ditukar.

Mengenai pita rakaman percakapan Mahdzir dengan wakil rakyat Kulim dari PKR yang cuba dipancing melompat parti , beliau menyatakan banyak perkara lain perlu dimbilkira sebelum pertuduhan dibuat terhadap Mahdzir. Beliau juga menyatakan pertemuan Mahdzir itu mungkin dirancang dan oleh itu perlu diteliti dari keseluruhan aspek.

Saya tidak faham benar dengan Ketua Suruhanjaya SPRM ini. Cakap berbelit macam ular sawa. Cara beliau bercakap dengan nada marah seperti memberi bayangan awal bahawa Mahdzir tidak akan didakwa. Walaupun pita rakaman sudah ada, beliau seperti menyatakan bukti yang ada itu tidak mencukupi. Entah apa lagi bagi mencukupkan bukti tidak tahulah. Jika percakapan mulut tidak boleh diterima, apa lagi yang boleh diterima sebagai bukti?

Dalam kes Tan Sri Khalid MB Selangor, senang pula dapat bukti. Jika pita rakaman percakapan manusia tidak dapat diterima dalam kes Mahdzir, adakah rakaman percakapan lembu yang telah menyebabkan kes Khalid senang dibuktikan oleh SPRM?

Entahlah, apabila ada pegawai kerajaan bercakap seperti Menteri, saya rasa begitu keliru. Cakap berbelit macam ular sawa, susah nak faham.

Oleh: pendikar gunung kriang

1 comment:

Anonymous said...

Biasala, dia cari makan maa...mesti taat sama toke...musuh toke, musuh dia juga...

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.