Friday, February 27, 2009

Suspens...Suspens....Runtuhkah Kerajaan Negeri Perak Pada 3 Mac Ini? ~ Ruj Malaysiakini


Malaysiakini melaporkan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar telah memanggil sidang tergempar dewan itu pada 3 Mac depan. Ia dipercayai bagi membincangkan krisis politik di negeri itu yang menghadapi krisis perlembagaan sejak awal bulan ini, susulan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat meninggalkan kerajaan campuran itu dan menyatakan sokongan kepada BN.


Kesemua ADUN dibenarkan hadir dalam sidang itu kecuali mereka yang telah digantung, iaitu Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exconya. Tiga wakil rakyat bebas yang dianggap telah mengosongkan kerusi masing-masing melalui surat peletakan jawatan mereka juga dilarang menyertai sidang tersebut. Jika larangan itu dipatuhi, barisan wakil rakyat BN akan tinggal 21 orang, sementara Pakatan Rakyat 27 orang, tidak termasuk Sivakumar.

Apa yang bakal berlaku di Perak pada 3 Mac ini pasti mendebarkan rakyat dan peminat politik Perak. Apakah kerajaan yang ditubuhkan secara kudeta mampu mengekalkan kuasa atau kerajaan dalam buangan bakal kembali berkuasa atau DUN dibubarkan bagi memberi laluan satu pilihanraya baru diadakan?

Apapun yang berlaku pasti penuh dengan tanda tanya dan debaran. Cuma yang tidak seronoknya ialah kemungkinan institusi DUN tidak dihormati menerusi campur tangan 'tangan-tangan ghaib' yang angkuh dan gila kuasa.

Oleh: pendikar gunung kriang

1 comment:

Anonymous said...

kwang kwang kwang
mainan kotor dari pihak PR sudah bermula, nampaknya semua akan terpalit tahi..

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.