Friday, March 27, 2009

Akhirnya Mahathir Mengakui UMNO Pakar Menipu Undi


mahathir and rais yatim pc 190309 01khairy jamaluddin

Akhirnya Dr Mahathir memberi komen tentang pemilihan UMNO dalam blognya hari ini. Saya tidak tertarik komennya mengenai Khairy yang digelarnya "perasuah", seperti katanya, "Sama ada dia dibenar bertanding atau tidak, tidak menidakkan dianya adalah perasuah". Saya juga tidak hairan apabila Pak Lah diserangnya lagi. Serangan-serangan itu telah diduga dan kerana itu ia tidak menghairankan.

Cuma yang menarik perhatian saya apabila Dr Mahathir menulis beliau hairan kenapa lebih enam jam diperlukan untuk mengira hanya 790 undi Pemuda.

"Apakah pengira undi tidak tahu kira? Atau apakah sesuatu sudah diusahakan untuk menjayakan menantu Perdana Menteri (menjadi Ketua Pemuda). Ini menjadi soalan bukan daripada saya seorang tetapi oleh semua orang ramai,"
kata beliau.

Memang kita boleh membuat pelbagai spekulasi mengenai kemenangan Khairy, termasuk menipu undi. Memang sesiapa pun berhak meragui kemenangan menantu Pak Lah itu. Tetapi meragui keputusan pemilihan UMNO bukan perkara asing dalam politik parti tertua itu. Malah semasa Mahathir menang pemilihan Presiden UMNO tahun 1987 dengan 43 undi pun ramai yang mempertikaikannya. Ramai yang berkata yang patut menang ialah Ku Li. Tetapi akhirnya Dr Mahathir menang selepas beberapa insiden pelik di pusat pengiraan undi termasuk lampu dewan tiba-tiba terpadam...

Jika Dr Mahathir mengandaikan Khairy menang kerana ada penipuan pengiraan undi, ia tidak menghairankan rakyat di luar PWTC yang telah menjangka UMNO memang 'pakar' dalam hal-hal berkaitan penipuan undi.Sebab itulah BN selalu menang dalam pilihanraya walaupun 'mood' ketika itu kurang memihak kepadanya.

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.