Tuesday, March 24, 2009

Boleh Tak Lupakan Fairus Seketika?


Sejak Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohd Fairus Khairuddin megemukakan surat perletakan jawatannya sebagai Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang yang berkuat kuasa pada 8 April ini, pelbagai kabar angin bertiup kencang membadai politik negara dan Pulau Pinang khususnya. Pelbagai teori politik pula diperdendangkan oleh ahli politik sepenuh masa mahu pun peminat politik tanah air. Ada yang kata Fairus akan melompat ke UMNO dan ada yang kata di akan 'membelasah' rakan-rakan lamanya dan bossnya dalam satu kenyataan akhbar 'yang bakal mendedahkan segalanya' selepas ini.


Ada pula yang belum apa-apa sudah pandai-pandai menetapkan siapa yang bakal menggantikan Fairus. Lalu keluarlah nama Ariff Shah ADUN Seberang Jaya yang dikatakan akan menjadi katak yang bakal melompat dari UMNO ke PKR. Memang dari segi personaliti Ariff Shah ini lebih hebat dan lebih mesra rakyat dari Fairus. Tapi penentuan jawatan kedua tertinggi negeri itu perlu mengambilkira pelbagai segi dan bukan personaliti semata-mata. Lagi pun Ariff Shah masih ADUN UMNO, jadi mengapa cepat sangat membuat spekulasi?

Dan hari ini PKR mengumumkan hanya akan memutuskan calon pengganti Fairus bagi jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang dan Exco kerajaan negeri selepas pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai berakhir.

Pengerusi Perhubungan PKR negeri, Datuk Zahrain Mohamed Hashim berkata, setakat ini, pihaknya tidak lagi membincangkan berhubung calon yang bakal mengganti Mohammad Fairus.

"Buat masa ini, YB Fairus masih menjawat dua jawatan itu kerana peletakan jawatannya hanya akan berkuatkuasa pada 8 April. Justeru, tidak timbul soal pengganti beliau buat masa ini", kata beliau.

Jadi kepada jentera PR, lupakan seketika isu Fairus, lupakan seketika bakal penjawat jawatan Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang. Pilihanraya kecil di ketiga-tiga kawasan itu bakal belangsung sedikit masa lagi, tumpukan perhatian untuk berkempen memenangi hati rakyat. Kita sedang berhadapan dengan zaman penuh mencabar. Mulut rakyat telah dikunci dengan penggantungan permit Harakah dan Suara Keadilan, SB dan FRU pula telah dijadikan kuda tunggangan BN bagi melemahkan kebangkitan rakyat. Walaupun suara rakyat ditindas, tapi segalanya boleh berubah dalam sekelip mata jika Allah mengizinkannya. Oleh itu walau meniti di hujung tanduk, jangan berputus harap untuk meyakinkan kemenangan sedang menanti di hadapan.

Justru bagi memastikan yang dikejar pasti dapat dan yang dikindung tidak keciciran dalam 3 pilihanraya kecil yang bakal menjelang tiba, PR tidak perlu membuang masa memikirkan sangat soal Fairus dan jawatan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang lagi!

Oleh: pendikar gunung kriang

1 comment:

Anonymous said...

fairus nak belajar dan nak cari 40A, nak pecahkan rekod anak nelayan baru2 ini.

orang nak belajarlah katakan.

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.