Tuesday, March 24, 2009

Mampukah Najib Siasat Najib Selepas Jadi Perdana Menteri? ~ Malaysiakini


Datuk Seri Najib Tun Razak disebut oleh Malaysiakini sebagai berkata bahawa pihaknya bakal menawarkan reformasi termasuk membanteras rasuah melalui rombakan kabinetnya yang akan diumumkan selepas pilihanraya kecil 7 April ini.


Yang sangat menarik perhatian kita tentulah kenyataan Najib untuk membanteras rasuah. Ya, membanteras rasuah! Tiada siapa suka rasuah, kecuali penerima dan penghulur rasuah. Malah jika ditanya penyamun dan perogol bersiri pun mereka akan membenci rasuah! Rasuah telah menyebabkan sumber kekayaan negara susut, telah menyebabkan kerja senang jadi susah, telah menyebabkan nama Malaysia tidak harum di luar negara.

Jika Najib jadi Perdana Menteri nanti, mungkin beberapa tindakan akan beliau ambil bagi membanteras rasuah. Antara tindakan beliau yang dapat dibayangkan bagi membanteras rasuah ialah:

i) Meminta SPRM menyiasat pemberian rasuah berupa komisyen RM530 juta bagi pembelian dua kapal selam Scorpene yng melibatkan seorang tokoh bernama Datuk Seri Najib Razak.

ii) Meminta SPRM menyiasat pemberian rasuah berupa komisyen RM410 juta bagi pembelian jet-jet pejuang Sukhoi yang melibatkan seorang tokoh bernama Datuk Seri Najib Tun Razak .

iii) Meminta SPRM menyiasat pemberian sogokan bernilai RM50 juta oleh seorang tokoh bernama Datuk Seri Najib Tun Razak bagi mendapatkan ADUN PKR seperti yang dilaporkan oleh Ketua PKR Ipoh Barat, Fauzi Muda.

iv) Meminta SPRM menyiasat kaitan pembunuhan Altantuya dengan pembelian kapal selam dan jet pejuang yang melibatkan seorang tokoh bernama Datuk Seri Najib Tun Razak seperti yang dilaporkan oleh wartawan Perancis, Arnaub Darbus dari akhbar Liberation.

Selepas menjadi Perdana Menteri, Najib boleh utamakan empat kes ini dahulu untuk disiasat oleh SPRM, sebab ini antara kes berprofil tinggi yang turut melibatkan tokoh politik negara yang bernama Datuk Seri Najib Tun Razak itu. Selepas 4 kes ini disiasat sepenuhnya oleh SPRM, Perdana Menteri Najib bolehlah meminta SPRM menyusuli dengan siasatan-siasatan kes-kes rasuah lain yang melibatkan tokoh politik bernama Datuk Seri Najib Tun Razak, menteri-menteri kabinet dan tokoh-tokoh kanan BN lain yang ratusan laporan rasuah mengenainya pernah diajukan kepada SPRM.

Jika siasatan SPRM menunjukkan tokoh bernama Datuk Seri Najib Tun Razak turut terlibat dengan rasuah dan penyalah gunaan kuasa, Perdana Menteri Najib wajar jangan campur tangan hasil siasatan SPRM. Selaku Perdana Menteri, Najib wajar membuktikan ketelusannya dengan membiarkan sesiapa saja yang bersalah dihukum, termasuk orang yang bernama Datuk Seri Najib Tun Razak itu!

Oleh: pendikar gunung kriang


1 comment:

Prof. Era Pasca said...

hehe yang najib buat tu bukan rasuah tapi komisyen dan politik wang...

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.