Monday, March 23, 2009

Petang Tadi Syed Hamid Mengamuk, Malam Ni Polis Pula Merusuh!!

Malam ini polis kita sekali lagi menunjukkan betapa tidak demokratiknya negara ini. Di Sungai Petani malam ini seperti yang dilaporkan oleh Harakahdaily polis telah melepaskan gas pemedih mata ke arah orang ramai yang berhimpun untuk mendengar ceramah Dato' Seri Anwar Ibrahim sebentar tadi. Polis merusuh lagi!!

Selain tembakan tersebut, trak FRU juga telah mengguna water cannon dengan menyembur air ke arah oarang awam yang sejak awal lagi sudah berkumpul untuk mendengar amanat Anwar bersempena pilihan raya kecil Bukit Selambau yang akan di adakan pada 7 April depan. Kejadian itu berlaku kira-kira 10 minit selepas Anwar memperkenalkan calon KeADILan Bukit Selambau kepada umum.

Tindakan polis telah mengakibatkan suasana menjadi kelam-kabut dan ceramah beliau terpaksa dibatalkan yang diadakan di padang awam Cinta Sayang Sungai Petani.

Dianggarkan lebih 1,000 polis berada di padang tersebut dan cuba menyuraikan hampir 10,000 orang ramai yang berhimpun. Keadaan menjadi huru-hara apabila orang ramai sukar mencari tempat perlindungan setelah terkena kira-kira 50 das tembakan.

Difahamkan 4 orang telah ditangkap dan terdapat pelbagai sekatan jalan raya menju ke tempat ceramah.

Petang tadi Menteri yang jaga polis - Syed Hamid Albar - mengamuk dengan menggantung permit Harakah dan Suara Keadilan. Malam ini polis pula mengamuk dan merusuh di Sungai Petani. Bukan sikit polis yang merusuh tu - 1,000 orang! Apa nie Pak Habib, betul-betul nak jadi negara polis ka?

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.