Tuesday, March 31, 2009

Sampai Bila SPRM Cuma Menjadi OKU Dalam Pilihanraya Kecil?

Banyaknya mee segera yang dimasak di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai!! Walaupun Datuk Najib kira-kira dua minggu lepas meminta jangan lagi menghidangkan projek mee segera setiap kali muncul pilihanraya namun gesaannya itu tidak dihiraukan oleh saudagar mee segera yang menjadi pengikut-pengikutnya. Semua menteri kini sibuk menjadi 'chef' mee segera dengan membawa pelbagai projek untuk diagih-agihkan kepada pengundi. Ada projek besar yang nilainya berjuta. Ada projek kecil yang nilainya cuma ratusan ribu!
Namun sehingga kini belum dipastikan biaya sebenar kerajaan BN untuk semua projek mee segera di tiga kawasan piliuhanraya itu.

Jika dalam pilihanraya kecil Kuala Terngganu dahulu, satu badan pemantau pilihanraya, National Institute for Electoral Integrity (NIEI) menganggarkan kira-kira RM1 bilion wang rakyat dihulurkan kepada pengundi sebagai rasuah politik menerusi pelbagai janji pilihanraya, tetapi untuk 3 pilihanraya kecil ini jumlah sebenar belum dipastikan. Lagi pun kempen baru bermula, mungkin masih terlalu awal untuk mengira keseluruhan wang rasuah yang dialirkan.

Awas, perasuah (baca: menteri/timbalan menteri) sudah sampai dan bermukim di ketiga-tiga kawasan pilihanraya itu untuk mengagih-agihkan mee segera @ rasuah politik. Yang belum sampai ke ketiga-tiga kawasan pilihanraya itu atau sudah sampai tetapi kakinya lumpuh, matanya buta dan telingannya pekak ialah SPRM. Seperti juga dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh dan Kuala Terengganu, SPRM yang merupakan agensi yang semakin terserlah wajahnya menyerupai OKU itu hanya akan memerhatikan saja segala bentuk rasuah politik itu tanpa mampu berbuat apa-apa.

Awas, perasuah sudah sampai! Awas, mee segera sudah dimasak dalam kuantiti yang besar: bukan lagi dalam satu periuk kecil, tetapi beribu periuk besar. Persoalannya sampai bila SPRM akan bertindak sebagai pemerhati yang tidak berupaya? Sampai bila SPRM akan jadi agensi OKU?

Oleh: pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.