Tuesday, March 31, 2009

Zambry Akan Sampaikan Khutbah Jumaat Dalam Bahasa Tamil?


Dua malam lepas, Menteri Besar Kudeta Perak, Dato Zambry yang naik angin kerana terpaksa menjadi pengikut (makmum) kepada Datuk Seri Nizar ketika solat maghrib menjerit di dalam masjid Simpang, Taiping, kepada Nizar:

"Kenapa menggunakan masjid berpolitik. You tidak sepatutnya jadi imam tadi. Jika mahu jadi imam saya boleh jadi imam, jika nak tafsir saya boleh tafsir".

Nah apa lagi AJK masjid dan surau di sekitar Bukit Gantang, tawaran terbaik dari Zambry sudah sampai. Mengapa sampai hari ini masih tiada yang sudi menjemput Zambry menjadi imam dan penafsir Quran dan hadith?

Jom ramai-ramai kita buat jemputan kepada Zambry menjadi imam dan penafsir Quran dan hadith. Jangan kecewakan dia, jangan hampakan dia yang kepingin benar jadi imam dan penafsir itu.

Hari Jumaat ini masjid manakah agaknya yang akan menjemput Zambry membaca khutbah dan seterusnya mengimami solat Jumaat? Mungkin masjid yang paling sesuai dan cocok dengan tampang wajah Zambry ialah Masjid Keling yang terletak di tengah bandar Taiping tersebut. Masjid itu walaupun kecil tapi lengkap dengan penghawa dingin, sesuai dengan imej Zambry yang tidak suka berpanas-panas itu. Beliau bolehlah menyampaikan khutbah dalam Bahasa Tamil, seperti khatib-khatib lain sebelumnya.

Nak dengar kemahiran Zambry berbahasa Tamil, jom kita berjemaah di masjid Keling pada hari Jumaat ini. Itu pun tertakluk kepada syarat pihak pengurusan masjid sudi menjemputnya!

Oleh: pendikar gunung kriang

1 comment:

Anonymous said...

tuan punya tanah, jangan nampak rasis sangat.Ikut suka zambry lah nak cakap dalam bahasa apa pun. nizar pun boleh cakap cina tak apa pun.

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.