Thursday, July 2, 2009

Isu DAP Kedah: Sekali Lagi, Kesian BN!!!


Malam tadi nampak sangat seperti PR sedang dilanda krisis besar apabila DAP Kedah menarik diri dari PR. Namun kenyataan pemimpin-pemimpin PR hari ini bernada sebaliknya. Pemimpin-pemimpin PKR dan DAP Pusat menyatakan bahawa cerita DAP Kedah yang merajuk itu sebagai satu perkara yang tidak serius. Mereka menafikan DAP Kedah keluar PR. Lim Kit Siang dan Karpal Singh sependapat merajuknya DAP Kedah itu bukan sesuatu yang serius yang boleh memecah belahkan PR.
Jadi merajuknya DAP Kedah sesuatu yang tidak serius, perkara kecil saja, seperti mak bapa kita bergaduh atau kita suami-isteri bergaduh yang akhirnya berbaik semula.

Kesian BN. Dulu ketika isu kerajaan perpaduan sedang panas, mereka sudah bertepuk tangan, tanda saat kemenangan sedang menanti di depan. Kini kenyataan pemimpin-pemimpin PR mengenai DAP Kedah sekali lagi menyebabkan BN yang sedang bersiap sedia untuk berpesta terpaksa menangguhkan pesta mereka. Sekali lagi, kesian BN!

Baca seterusnya......

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menafikan DAP Kedah telah keluar daripada pakatan pembangkang semalam kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran Pas Kedah.

Sebaliknya, beliau menyalahkan media yang didakwanya sengaja menggembar-gemburkan dan memperbesarkan isu itu.

"Ini media, surat khabar saudara yang bangkitkan. Kalau dalam Barisan Nasional, banyak perbezaan dalam banyak perkara tetapi tak pula diperbesarkan. Pakatan Rakyat ini pakatan miskin (yang) tak ada media yang besar. Itu bezanya," kata kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.

Anwar bagaimanapun berkata beliau yakin isu itu dapat diselesaikan dalam suasana yang baik antara anggota pakatan pembangkangf.

Ketika ditanya sama ada beliau mengetahui keputusan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak untuk merobohkan pusat penyembelihan babi haram di Kampung Berjaya di itu, Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu berkata beliau telah dimaklumkan dan tahu bahawa pusat penyembelihan berkenaan akan dipindahkan ke kawasan lain.

Semalam, DAP Kedah mengumumkan untuk keluar daripada pakatan pembangkang kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran Pas di Kedah ekoran tindakan meroboh satu pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya di Alor Setar.

Pengerusi DAP Kedah/Perlis Thomas Su berkata beliau bagaimanapun menyerahkan keputusan sama ada DAP Kedah kekal dalam pakatan pembangkang kepada pemimpin pusat parti itu.

Pengarah pilihan raya PKR, Saifuddin Nasution Ismail, pula berkata isu DAP Kedah itu bukanlah sesuatu yang besar.

"Kita pernah berdepan dengan kenyataan Karpal Singh (Pengerusi DAP) yang meminta Anwar meletak jawatan, itu jauh lebih besar. Jadi itu semua proses yang akan mematangkan diri kita," katanya.

Penasihat DAP Lim Kit Siang pula berkata beliau menunggu laporan penuh daripada DAP Kedah tetapi menyifatkan perkara itu sebagai tidak serius.

Karpal Singh ketika ditemui pula berkata isu berkenaan boleh diselesaikan."Saya tidak fikir masalah itu serius sehingga mampu memecahbelahkan pakatan pembangkang," katanya.

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayob, yang mempengerusikan satu mesyuarat sekretariat pakatan pembangkang hari ini, berkata isu itu akan dibincangkan oleh Majlis Presiden pakatan pembangkang Sabtu ini.

(Sumber: BERNAMA)

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.