Saturday, July 18, 2009

Misteri Kehilangan Telefon Bimbit Teoh Di Pejabat SPRMDalam era digital ini peranan telefon bimbit tidak setakat sebagai alat komunikasi semata. Tapi di dalam telefon bimbit tersimpan berbagai data nota dan rekod, koleksi gambar, koleksi lagu, maklumat peribadi pemiliknya dan sebagainya. Sebab itu apabila telefon bimbit seseorang hilang, dia akan menggelabah. Tapi apa pula halnya jika seseorang yang baru meninggal dunia kehilangan telefon bimbitnya?

Itulah yang terjadi kepada mendiang Teoh Beng Hock yang disedari kehilangan telefon bimbit selepas kematiannya. Dan yang paling istimewa, kehilangan itu berlaku di dalam bangunan SPRM - agensi yang kerjanya menyoal siasat orang yang masih hidup. Apa yang istimewa sangat dengan telefon bimbit Teoh hingga mengakibatkan kehilangannya? Apakah keistimewaan telefon bimbit Teoh terletak kepada bukti-bukti penting yang boleh dikaitkan dengan kematian beliau seperti data panggilan keluar - masuk terutama menjelang kematiannya, maklumat sistem pesanan ringkas (SMS) yang diterima Teoh dan lain-lain?

Apapun SPRM perlu bertanggung jawab di atas kehilangan telefon bimbit Teoh kerana ia berlaku di dalam bangunan miliknya. Mungkin SPRM akan berkata mereka tidak tahu menahu mengenai kehilangan telefon bimbit Teoh. Mungkin SPRM akan berkata maklumat-maklumat penting yang tersimpan di dalam telefon bimbit Teoh, tidak penting untuk mereka. Mungkin SPRM akan berkata anggota-anggota SPRM baik-baik belaka dan tidak kebulur untuk mencuri telefon bimbit Teoh. Tapi rakyat juga bebas membuat pelbagai tanggapan terhadap SPRM dan kehilangan telefon bimbit Teoh berdasarkan puluhan atau ratusan rekod-rekod tidak menyenangkan yang terpalit di badan agensi bebas yang tidak bebas itu.

~ pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.