Thursday, August 6, 2009

Jika Keluarga Tahanan ISA Saman Kerajaan, Ia Bukan RM10 Juta....


Sekarang ini memang zaman saman menyaman.Yang terakhir ialah saman dari 3 persatuan iaitu Persatuan Peniaga Bumiputera Wilayah Persekutuan, Persatuan Penjaja dan Pekedai Bumiputera Wilayah Persekutuan dan Persatuan Peniaga dan Penjaja Lorong Tuanku Abdul Rahman (LTAR) terhadap Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) sebanyak RM10 juta kerana dikatakan kerugian besar akibat demonstrasi Sabtu lepas.

Mujurlah keluarga tahanan-tahanan ISA yang dizalimi mental dan fizikalnya itu tidak menyaman kerajaan kerana menahan tanpa bicara suami, anak atau ayah tempat mereka bergantung rezeki dan harapan selama ini. Jika semua keluarga tahanan ISA menyaman kerajaan tentu jumlahnya bukan RM10 juta, tapi ratusan juta atau meningkat bilion ringgit. Abdul Malik Hussain yang pernah ditahan di bawah ISA pada 1998 pernah menyaman kerajaan sebanyak RM2.5 juta dan dia telah memenangi kes itu. Jika semua tahanan atau anggota keluarga yang ditahan di bawah ISA sejak negara merdeka yang berjumlah ratusan orang itu menyaman kerajaan dalam jumlah yang sama (RM2.5 juta bagi satu keluarga), bayangkan jumlah yang perlu ditanggung oleh kerajaan.

Mujurlah tahanan atau anggota keluarga tahanan ISA yang lain tidak menyaman kerajaan. Mungkin kerana pihak yang menasihatkan tiga persatuan itu menyaman GMI tidak menanasihatkan tahanan ISA dan keluarga mereka untuk mengambil tindakan yang sama terhadap kerajaan, sebab kerajaan yang ditunjangi Umno itu adalah boss mereka!!

~ pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.