Wednesday, August 5, 2009

Sipa Gerangan Si-Kerbau Hitam Dalam Pas Itu?Sekonyong-konyong nama Mohd. Khairul Azam Abd. Aziz (gambar) yang bertindak sebagai Penasihat Undang-Undang kepada Magaran tiba-tiba menjadi terkenal. Ia ekoran tindakan Khairul yang menyerahkan memorandum kepada Istana Negara Sabtu lalu mewakili Magaran yang proI-ISA itu. Dan ia menjadi semakin gempaq kerana Khairul diberitakan adalah ahli PAS - sebuah parti yang tidak pernah surut berjuang menentang akta gila babi itu.

Siapa si-mamat bernama Khairul yang tiba-tiba menjadi hero Magaran itu? Sejak bila dia menjadi ahli PAS dan adakah ia ahli yang aktif atau setakat ada nama dalam rekod parti tapi tidak pernah aktif memperjuangkan suara parti? Tindakan Khairul (jika benar dia ahli Pas) pasti dilihat mencemar imej Pas. Seperti kata pepatah, Khairul bak seekor kerbau membawa lumpur, habis semua nama parti terpalit. Tindakan Khairul (jika benar ia ahli Pas) bukanlah pelik benar kerana dalam parti yang sebesar Pas, tentu ada seekor dua ekor 'kerbau' yang mempunyai idea dan inspirasi berbeza dari kumpulannya. Ia juga berlaku dalam parti lain seperti Umno yang ada ahlinya yang pernah dituduh menjadi militan komunis.

Sama ada Khairul memang ahli Pas atau tidak, sesuatu yang melucukan saya ialah susuk Khairul mengingatkan saya kepada seorang pemimpin Umno yang berkulit gelap, berkaca mata tebal dan sangat anti-Pas dan PR dan kini menjadi orang yang paling berkuasa di Perak menerusi satu rampasan kuasa tanpa pertumpahan darah. Adakah Khairul dan mat Perak itu ada hubungan kekeluargaan?

~ pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.