Wednesday, October 14, 2009

Hantu Altantuya Merasuk Najib Di Paris?

http://2.bp.blogspot.com/_UXXtCpkeKiA/SeId9M851yI/AAAAAAAAI0g/6arCR6aCYjs/s400/Altantuya-with-Najib.jpg

Cerita di bawah saya petik dari blog jeebond
http://bloglistpolitik.blogspot.com/. Ia mengenai cerita di belakang tabir mengenai kunjungan PM Najib dan isterinya Rosmah ke Paris tempoh hari. Ia cerita yang tidak disiarkan dalam RTM dan Media Prima kerana jika cerita sebenar seperti ini didedahkan ia pasti memalukan PM yang dilaporkan berjaya dalam misi lawatannya itu. Jika hendak cerita penuh, kena buka blog jeebond. Cerita ringkasnya ialah:

- Ketibaan Najib ke Perancis cuma disambut Menteri Luar, Datuk Anifah Aman, bukan Presiden atau Perdana Menteri negara itu, seperti lazimnya yang berlaku jika ia melibatkan pemimpin negara-negara luar lain. (Tidak rasa terhinakah Najib dilperlekehkan begitu?)

- Najib hanya hadir ke mesyuarat Unesco selama 20 minit dan mengadakan pertemuan singkat dengan Presiden Nicolas Sakorz, sebelum tergesa-gesa meninggalkan Perancis tanpa sebarang persetujuan konkrit.

- Najib hanya membisu terhadap pertanyaan media Perancis berkaitan pembunuhan Altantuya dan pembelian kapal selam tapi anehnya sempat menelefon Carla Bruni untuk menyatakan albumnya bakal dimainkan dalam syarikat Penerbangan Malaysia (MAS).

- Carla Bruni yang diminati Najib itu adalah Wanita Pertama Perancis dan bekas model terkenal yang cuma memiliki dua album bernama Quelqu’un m’a dit pada 2002 dan No Promises (2007).

- Bapa Altantuya, Prof Dr Shaaribu Setev dipelawa Kesatuan Hak Asasi Manusia Antarabangsa (FIDH) ke Paris untuk memberi taklimat mengenai kematian anak perempuannya tapi tidak dapat berbuat demikian berikutan masalah kesihatan. Beliau bagaimanapun mengeluarkan kenyataan kepada media Perancis, meminta Najib mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan Altantuya dan yakin anaknya akan masih hidup hari ini jika rundingan urus niaga pembelian kapal selam, dibuat secara telus dan adil.

Semuanya menjadi dingin gara-gara Altantuya. Hantu Altantuya seperti benar-benar merasuk Najib sepanjang dia berada di Paris.

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.