Sunday, October 11, 2009

Umno Parti Pengganas No 1 Asia?

Melihat beberapa insiden keganasan dalam PRK Bagan Pinang, saya naik senak perut. Betapa tidak, insiden pukul memukul tak habis-habis dari mula hari penamaan calon hingga tengahari tadi. Mula-mula Azeez Black kata dia dipukul. Bila disiasat, rupa-rupanya tak ada bukti dia dipukul. Ditepuk adalah.Tapi dah dasar badan besar, penuh lemak dan lembik sana lembik sini, kena tepuk pun didakwa kena pukul.

Lepas itu giliran petugas Pas kena pukul. Ini bukan seperti drama tak jadi Azeez Black, kerana kes ini disokong bukti dengan gambarnya sekali. Kemudian malam tadi juga ada kes pukul memukul. Tak cukup dengan orang yang kena pukul, kereta Toyota Camry milik Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Datuk Abu Bakar Chik pula diconteng dengan semburan cat putih pada pintu hadapan sebelah kiri oleh mafia Umno. Dan kisah ketegangan kedua-dua pihak berterusan lagi hari ini apabila budak-budak Umno cuba buat provokasi untuk mencetuskan kemarahan penyokong PR.

Alahai....senak perut saya bila tengok bab-bab keganasan ni. Teringat semasa kempen pilihanraya Indera Kayangan dulu apabila saya menyaksikan dengan mata kepala sendiri betapa samsengnya perangai penyokong-penyokong Umno yang memukul dengan kayu kepala seorang petugas PKR (ketika itu KeAdilan) hingga darah merah membasahi bajunya. Di sudut lain pula ada yang mencapai kayu memecahkan kereta-kereta persendirian yang disyaki penyokong KeAdilan dan Pas. Aduhai....kini rentetan kisah betapa gedebenya samseng-samseng itu berulang lagi di Bagan Pinang.

Ketika ada akhbar arus perdana melabelkan Nordin Mat Top sebagai 'pengganas nombor 1 Asia', ada rakan berkata tuduhan itu sangat tidak tepat. Tapi jika Umno digelar parti pengganas nombor 1 Asia kata kawan itu ia memang boleh diterima akal. Kini apabila melihat keganasan di Bagan Pinang baru saya sedar apa yang rakan tersebut pernah katakan lebih 2 minggu dulu itu memang tepat!

Gambar-gambar di bawah menceritakan segalanya. Bukan saja yang jantannya ganas, yang betinanya pun apa kurangnya, hingga polis pun naik pening dengan perangai mafia-mafia Umno itu! Malah dalam satu kejadian,
pemuda yang dipercayai penyokong ekstrem Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad bergelutan dengan Polis di Unit Peti Undi (UPU) Sekolah Menengan Telok Kemang, Batu 8; sekitar jam 1.15 tengahari tadi.

Aduhai Umno, samsengnya hanpa!!
.

Image


~ pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.