Monday, November 16, 2009

Kota Siputeh: Aku Dah Agak Keputusannya!!

http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/4848761/judge-main_Full.jpgk


Hari ini ialah hari yang amat penting untuk peminat politik Kedah kerana  Hakim Yang Arif Dato Affendi Ali akan memutuskan penghakiman  terhadap kes ADUN Kota Siputeh, Datuk Abu Hasan Sarif sama ada beliau akan kekal sebagai ADUN atau terlucut jawatannya kerana ketidak hadirannya dalam Mesyuarat DUN Kedah.


Yang menariknya dalam kes ini ialah Dato Afendi Ali ialah bekas Bendahari Umno Kelantan. Jadi ramai yang hendak lihat sama ada keputusan hakim itu dipengaruhi oleh sejarah politiknya atau memang bersandarkan peraturan undang-undang.


Yang kedua menariknya ialah keputusan itu akan menjadi ikutan (precedent) kepada sidang Parlimen dan DUN lain selepas ini. Jika Abu Hasan menang, MP dan ADUN kaki ponteng akan menarik nafas lega kerana berpeluang lagi tuang sidang lepas ini. Apa kisah, precedent dah ada! Jadi jika sidang tak cukup korum dan jari Speaker patah kerana asyik memetik loceng, jangan salahkan sesiapa, kerana precedent dah ada!Tapi ramai yang dah agak keputusannya. Kalau tak percaya, tunggulah keputusannya oleh hakim sebentar saja lagi.....


~ pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.