Wednesday, December 23, 2009

Padan Muka Rakyat Malaysia, Dipersenda dan Diperlekeh Indonesia

Kisah kehilangan enjin pesawat tempur Malaysia bukan saja menjadi isu menarik 1Malaysia, tapi juga negara-negara luar. Banyak akhbar luar negara yang menjadikan ia berita di halaman utama. Maklumlah ia berita sensasi kerana di negara lain bukan mudah untuk melakukan kerja sesukar itu, tapi seperti kata Zahid Hamidi di Malaysia Sarjan cabuk pun mampu buat kerja itu, tahniah!!! 

Saya terbaca ulasan mengenai kehilangan enjin jet itu dalam satu blog negara seberang bertajuk, "Mesin Jet Tempur Malaysia Hilang".  Berita yang disifatkan 'aneh'  tersebut disampaikan dengan gaya penuh lucu oleh si-penulis Indonesia itu dan disambut dengan pelbagai komen yang kebanyakannya mempersendakan pertahanan negara ini: ha...ha...ha....


Baca kandungan blog dari sahabat Indonesia itu selanjutnya.....


Kadang-kadang orang-orang kita sangat mudah  memperlekehkan rakyat negara seberang kerana sebahagiannya percaya Malaysia lebih istimewa dari saudara serumpunnya itu. Tapi dalam kes enjin pesawat ini giliran negara kita pula yang diperlekeh dan dipersendakan oleh rakyat Indonesia. Padan muka Malaysia, padan muka aku, rakyat Malaysia!!!


~ pendikar gunung kriang

1 comment:

Rizha CUMA (FH) said...

adeyh! malunya. sabar je la tgk dorg gelakkan kita.

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.