Saturday, January 30, 2010

Gempar....Orang Zaman Batu Ditemui Di KL

Jika anda ingin melihat sisa-sisa peninggalan orang zaman batu, anda tidak perlu lagi membuka buku sejarah. Kadang-kadang kita menemui mereka, kebanyakannya di bandar besar. Spesis pra-sejarah ini tidak lagi memakai daun kering atau kulit kayu bagi melindungi daging hodoh di celah paha mereka. Cukup dengan baju tidak seperti baju, seluar tidak seperti seluar atau kain yang bukan kain, lengkaplah sudah ciri-ciri manusia zaman batu mereka.

Contohnya sila baca artikel yang dipetik dari star online ini:

DEMI mahukan penampilan yang menarik, Alyah sanggup melakukan apa sahaja asalkan dirinya puas hati!

Biarlah apa pun orang kata, Alyah kini tampil dengan fesyen yang dianggap semakin berani dan agresif. "Saya pakai apa yang saya nak pakai", kata Alyah.

Dengan hanya mengenakan baju pada paras punggung dan berstoking hijau yang nipis, Alyah tampil membuat persembahan di depan orang ramai ketika majlis pertandingan pencarian bakat baru sebuah majalah di Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC), Kuala Lumpur , baru-baru ini.

Ditanya kepada Alyah mengenai pakaian yang dipakainya, Alyah menjawab: “Saya memang suka berfesyen kerana fesyen adalah suatu yang ‘universal’. Saya tak rasa pakaian yang saya pakai itu keterlaluan kerana bukannya saya ‘berbikini’. Saya nak orang ambil tahu tentang diri saya kerana saya memang seperti itu. Dulu mungkin orang tak tahu tentang saya sebab mereka tak ambil tahu tetapi sekarang mereka sudah ambil tahu.”


 
Alyah: stokin dan skirt  nipis menggantikan daun kering zaman batu.


Ini dia pemikiran orang zaman batu. Sanggup pakai apa  saja yang dia ingin pakai. Stokin dan skirt tipis menggantikan daun kayu. Tidak kisah malah  megah jika sesuatu yang patut disembunyikan terdedah. Semua rela dilakukan supaya dikenali dan orang tahu kewujudannya.


Memang orang zaman batu yang hidup di zaman millennium ini mudah menarik perhatian orang. Untuk menjadikan lebih dikenali elok saja spesis sebegini dikurung dalam sangkar untuk tontonan pengunjung-pengunjung Zoo Negara, Zoo Taiping atau mana-mana lagi zoo yang ada di negeri-negeri.

~ pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.