Friday, January 29, 2010

Ooi Pak Menteri, Rakyat Yang Minta Atau Hanpa Yang Hulur?JULAU: Penduduk luar bandar boleh menyumbang dalam proses pilihan raya yang bersih dan adil serta demokratik tetapi jangan mengharapkan atau meminta sebarang "insentif" apabila mengundi.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang Gandum berkata pembayaran insentif juga boleh menambahkan lagi kos pilihan raya untuk seseorang calon.

(Sumber: Bernama)

 PGK: Ha...ha...ha...Bukan nak tiru gelak cap Hishamuddin Rais, tapi saya nak tergelak sungguh dengan kenyataan menteri anak gandum itu. Dia ni spesis menteri cap ayam yang  buat-buat tak tahu, buat-buat bodoh atau memang pure bangang?

Orang kampung yang minta insentif dari parti Pemerintah atau parti Pemerintah itu yang saja gatal-gatal hulur sogokan dalam setiap kali pilihanraya untuk mendapatkan undi? Kalau tidak ada orang yang memberi, mungkinkah ada yang menerima? Hanpa bagi jalan, tak kan kami tak guna? Hanpa bagi masjid atau surau tak kan kami nak biarkan ia kosong?

Setiap pilihanraya kecil depa labur bukan puluhan juta, tapi ratusan juta dalam bentuk projek mi segera, hadiah berbentuk wang dan material. Adakah semua ratusan juta itu memang orang kampung yang minta atau depa yang saja gatai nak hulur? Mengapa tak bagi selumayan masa di luar  pilihanraya kecil atau pilihanraya umum?

Itu sogokan ratusan juta dalam pilihanraya kecil. Dalam pilihanraya umum walaupun mungkin bukan ratusan juta untuk satu kawasan, tapi bila sudah campur semua kawasan DUN dan Parlimen, alahai...kiralah sendiri betapa banyak jumlahnya.

Bangang punya kenyataan! (menteri itu tidak bangang kerana kenyataan yang dibuat mungkin ketika dia sedang mamai)

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.