Friday, January 1, 2010

Rosmah Dalang Kenaikan Harga Gula?
Petang tadi saya hadir satu kenduri. Kenduri terakhir musim cuti sekolah. Antara isu yang hangat dicakapkan sambil mengunyah hidangan ialah isu kenaikan harga gula yang rata-ratanya menggelar sebagai hadiah tahun baru oleh PM Malaysia. Apabila ke surau sebentar tadi, isu itulah juga yang dibincang sambil berbagai tokok tambah tentang banyak dasar 'bangang' PM 1Malaysia yang tidak mendahulukan rakyat.


Ada yang melepaskan rasa marah dengan kenaikan harga gula sambil membuat lawak. Salah seorang berkata, mengikut sumber yang sangat boleh dipercayai, orang di belakang tabir yang menaikkan harga gula ialah isteri PM sendiri, Rosmah. Rosmah yang mempunyai lemak berlebihan dari kaki hingga ke paha, dari paha hingga ke perut, dari perut hingga ke dada dan dari dada hingga ke muka telah dinasihatkan oleh doktor peribadinya untuk mengurangkan penggunaan gula. Ketika itulah Rosmah yang prihatin dengan nasib rakyat Malaysia yang mempuyai tubuh sewaktu dengannya berfikir alangkah baiknya jika harga gula dinaikkan. Dengan itu bilangan orang montel di Malaysia tidak meningkat menjadi bertambah ramai dan justru dia akan kekal sebagai antara wanita paling montel dan gedebab di Malaysia!


Sebaik saja cadangan itu dikemukakan kepada Najib, PM 1 Malaysia itu terus setuju. Kononya Najib mengangguk lebih dari 10 kali tanda dia sangat bersetuju dengan cadangan itu, kerana dia sendiri sudah tidak kuasa menggendong Rosmah pada setiap malam!

http://pendikargunung.blogspot.com/

~ pendikar gunung kriang