Saturday, February 6, 2010

Kelakar...Nak Jadi Wartawan Kosmo Tak Perlu Mahir Kira 1 Hingga 40!


Mengikut perangkaan tidak rasmi yang dikutip dari laman blog pro-PR, jumlah penyokong Anwar yang hadir pada hari pertama perbicaraannya di Mahkamah Tinggi tempoh hari ialah sekitar 3,000 orang. Pada hari kedua berkurangan sedikit sekitar 2,000 orang saja. Biasalah, hari pertama ramai yang teruja dan bersemangat. Hari ketiga jumlahnya semakin berkurangan. Maklumlah hari itu perbicaran cuma separuh hari.

Bagi mereka yang matanya masih berfungsi, mereka boleh menonton  di TV sama ada TV milik kerajan atau swasta yang memaparkan bukan sedikit penyokong Anwar yang datang memberi sokongan kepadanya di mahkamah. Bukan puluhan, bukan ratusan orang, tapi ribuan orang. TV sengaja menunjukkan  babak di pekarangan mahkamah untuk menunjukkan betapa ramainya penyokong Anwar yang dikatakan "tidak berdisiplin" dan "membuat kacau" di mahkamah. Tapi bila mereka paparkan gambar  jumlah "yang buat kacau" itu ribuan orang, maka orang yang tidak buta pun tahulah bukan sedikit manusia yang bersimpati dengan nasib  Anwar yang cuba digambarkan sebagai peliwat itu.

Tapi hari ini saya terbaca dalam akhbar Kosmo yang dimiliki Utusan Meloya yang memberi perangkaan berikut mengenai kehadiran penyokong Anwar di Mahkamah Tinggi:

Hari pertama: 30 orang
Hari kedua:   10 orang
Hari ketiga:    0 orang (ayat yang digunakan: "pekarangan mahkamah sunyi sepi")

Pekarangan mahkamah sunyi sepi? Semua orang sudah mati pada hari ketigakah? Lawak sungguh!

Tidak tahulah siapa punya kerja yang menyebabkan angka kehadiran sekelakar itu boleh keluar dalam Kosmo. Mungkin wartawan yang membuat berita itu tidak mahir matematik. Mungkin dia tidak pandai kira kerana gurunya dulu mengajar dia dari angka 1 hingga 30 saja. Jadi seramai mana pun, pada perkiraannya, yang hadir cuma 30 orang saja, sebab itu saja angka yang dia tahu. Atau boleh jadi juga wartawan itu meminta anaknya yang berusia 2 tahun mengira untuknya. Budak-budak mengira, faham sajalah, banyak yang tak betul. 

Atau mungkin juga wartawan yang mencatit berita membuat kerja dengan betul, tapi Sang Penyunting akhbar yang tidak mahir matematik? 

Mungkin semasa PMR atau SRP dulu mereka (wartawan dan penyunting) akhbar itu gagal dalam matematik. Maklumlah matematik diajar dalam Bahasa Inggeris yang mereka tidak faham!

Jika anak anda lembam dalam matematik, pilihan yang terbaik ialah menjadi wartawan Kosmo!!

~ pendikar gunung kriang

No comments:

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.