Tuesday, December 15, 2009

Brengsek Punya MP Pakatan Rakyat!!

http://www.utusan.com.my/utusan/album/20080429/images/prevs/prev6.jpg

Apalah punya brengseknya 20 orang wakil rakyat PR itu. Gara-gara mereka tidak hadir di Dewan Rakyat malam tadi, satu catatan sejarah penting negara yang hampir terlakar tidak menjadi kenyataan.

Malam tadi,  sekitar jam 10.45 malam, Najib dan kerajaan 1Malaysianya hampir dimalukan apabila usul untuk meluluskan Bajet 2010 di Dewan Rakyat  menyaksikan BN cuma menang dengan majoriti tipis 3 undi berbanding Pakatan Rakyat. Sebelum itu, usul bagi perbekalan untuk Kementerian Dalam Negeri (KDN), yang dikira lebih awal iaitu sekitar jam 10.30 malam menyaksikan ia diluluskan hanya dengan 1 undi majoriti, iaitu 60 di pihak Pakatan Rakyat dan 61 di pihak BN.
 

Najib sendiri dikatakan kelihatan begitu cemas sebelum proses pengundian   yang dikenali sebagai “belah bahagi” Bajet 2010 itu berlangsung, kerana jika kalah, di mana hendak 'diletakkan kemaluan'nya? (maaf...bukan nak mencarut, tapi sengaja guna bahasa klasik peninggalan nenek moyang kita). Najib yang resah dikatakan terkodek-kodek mundar mandir mengerah semua MP BN yang ada untuk masuk ke Dewan segera. Mujur BN menang tipis, menang 3 undi, jika tidak...alahai habislah Najib!

Ada yang melaporkan sepatutnya BN tewas dalam pengundian itu, tapi diselamatkan dengan kehadiran beberapa orang senator yang sepatutnya tidak boleh mengundi, kerana mereka cuma ahli Dewan Negara dan bukan ahli Dewan Rakyat. Selain itu, untuk memastikan BN tidak tewas, dua timbalan speaker (Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Datuk Ronald Kiandee) terpaksa duduk di tempat MP bagi dikira sekali undian mereka. Ada pula yang berkata sistem pengundian primitif yang bukan berdasarkan perkiraan elektronik itu telah disalahgunakan oleh Speaker Dewan, Tan Sri Pendekar Amin Mulia yang membacakan keputusan kemudiannya, sedangkan Setiausaha Dewan sendiri nampak gelabah apabila meneliti keputusan di tangannya. Benarkah keputusan di tangan Speaker ditambah dan dikurangkan oleh Speaker?


Yang menghairankan, ke mana menghilangnya 5 MP PAS serta 15 MP dari PKR dan DAP yang tidak nampak batang hidung mereka pada malam tadi? Jika mereka hadir, sama ada kemasukan 2-3 senator dan 2 orang Timbalan Speaker tidak akan membawa arti apa-apa erti lagi kepada BN yang pasti tewas malam tadi. 


Justru ke mana menghilangnya 20 MP PR itu? Brengsek, jika mereka sakit, jika bini mereka sakit nak bersalin, jika emak bapa mereka sedang nazak, ia alasan yang boleh diterima, tapi sebenarnya ke mana mereka menghilang? Brengsek, bercuti ke luar negarakah di saat-saat penting ini? Andainya  ketiga-tiga general PR:  DS Anwar, TG Haji Hadi dan Lim Kit Siang boleh berada sepanjang malam di Dewan, yang 20 ekor itu pergi mana?


Harap Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang dapat memberitahu pengundi dan penyokong PR siapa 20 MP brengsek yang tidak hadir malam tadi itu dan apa sebab mereka tidak hadir. Pengundi dan penyokong PR  berhak tahu ke mana mereka yang menafikan lakaran sejarah negara itu tercatat malam tadi menghilang, ketika khidmat mereka sangat-sangat diperlukan. Jika mereka ketika itu sedang berada di rumah tanpa sebab atau sedang memimpin tangan bini nombor dua di mana-mana majlis, tahulah rakyat menghukum mereka dalam PRU ke-13 kelak!

Nota: brengsek - perkataan Indonesia bermakna celaka.


~ pendikar gunung kriang

1 comment:

Anonymous said...

sila dedah..siapakah mp pr yg tiada smlm??

Post a Comment

Pengendali blog tidak bertanggung jawab atas komen yang disampaikan. Komen yang disampaikan adalah tanggung jawab anda sendiri.